ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Visscherskoppen

TAZ & De zee

2008 TAZ (Theater Aan Zee)
Expo - Creatie voor TaZ
Vismijn

Een indringende reeks zwart-witvissersprotretten van Stephan Vanfleteren

Samen met de stad Oostende en de provincie West-Vlaanderen wenst TAZ een hommage te brengen aan de vissers. Aan niemand minder dan fotograaf Stephan Vanfleteren (die ook instond voor de foto van de TAZ affiche) werd gevraagd zijn zwart-witvissersportretten tentoon te stellen op verschillende plaatsen aan de kust, waaronder in de Vismijn van Oostende. 

In het hart van het vissersmilieu‚ waar de geur van vis alle zintuigen beroert, zullen negentien monumentale vissersportretten opgehangen worden in de lange corridor van de vismijn. Aan de inkom en in de publicatie Oosteroever kan je ook een selectie intrigerende verhalen over deze vissers lezen.

Publicatie Oosteroever - TAZ

In het kader van de tentoonstelling Visscherskoppen bracht TAZ in samenwerking met de stad Oostende en de provincie West-Vlaanderen een fraai uitgegeven logboekje uit met de unieke vissersportretten, en interviews door fotograaf Stephan Vanfleteren.

Wat een rijbewijs of identiteitskaart is voor ons is het monsterboekje of zeemansboekje voor een visser. Een prachtig klein officieel boekje waar al hun zeereizen in geregistreerd staan, met vooraan een pasfoto, vingerafdruk en persoonsbeschrijving zoals lengte, kleur van de ogen, haar en gelaat en het lyrisch omschreven `huidbeprikking`.  In de sfeer van zo`n zeemansboekje werd de publicatie Oosteroever ontworpen. 

Het logboekje is verkrijgbaar in de Kantine van de Vismijn op het Maritiem Plein, bij de Cultuurdienst van de Stad Oostende, het Cultuurinfopunt in de Bibliotheek Kris Lambert, in de Venetiaanse Gaanderijen, bij In&Uit Oostende en Brugge, bij boekhandel Corman en aan de infostand van TAZ op het stationsplein.