ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Cassius

Havennomaden 2 / Laureaat TAZ Jongtheaterprijs TAZ#2007

2007
Theater - Jong theater
Hendrik Baalskaai 28

Ontdek Oostende als nooit voorheen en laat je verrassen door theatrale en muzikale pareltjes.

Ook Shakespeare is vertegenwoordigd in dit festivalluik, zij het indirect. Lucas De Man, een Vlaming die er net zijn derde jaar heeft opzitten aan de regieopleiding in Amsterdam, vertrok van een van de personages uit Julius Caesar voor een heftig, verontrustend theaterhalfuur.

Cassius vertelt over de moord op Caesar vanuit het standpunt van een van de samenzweerders. Die laatsten verdenken Caesar ervan dat hij de Romeinse republiek wil omvormen tot een monarchie, met zichzelf op de troon.

De Man giet dit oude verhaal in een hedendaagse vorm die bij momenten zowaar aan een concert van Iggy Pop doet denken: Cassius is fysiek, spannend, onvoorspelbaar, en soms ook ronduit grappig.

`De jonge Tijs Huys vertolkt Cassius op magistrale wijze. Zijn gebalde, woedende spel beneemt je de adem en de bijnaam ‘Iggy Pop van het theater’ doet hem geen oneer. Te meer omdat de eigenzinnige muziekkeuze van De Man (Dog eat dog, Who’s the king) de innerlijke storm accentueert. Ook Niels Kuiters schittert als de kruiperige personificatie van Cassius’ schuldgevoel. ‘Mijn acteurs moeten kloten aan hun lijf hebben’, beweert De Man. Dat is wel het minste wat je van deze acteurs kunt zeggen. Voor de regisseur geldt trouwens hetzelfde. Met zijn strakke regie houdt hij Tijs en Kuiters snoeihard op koers.` (Zone 09) 

Concept en regie: Lucas De Man.
Spel: Tijs Huys, Niels Kuiters, Benny Ceuppens.
Geluid: Bram Van Sprang. FILM: Stef Meul.
Origamiles: Renee Brilleman.
Dramaturgie: Kimberly Major.
Techniek: Jeroen van Heijningen.
Vormgeving: Pascal Leboucq.
Productie: Dionne van Zijl.

Laureaat TAZ Jongtheaterprijs TAZ#2007

`Deze voorstelling heeft iets naïefs, maar is tegelijk ook zeer gedurfd. Het getuigt van een gezonde dosis Sturm und Drang en dat wordt door de jury ten zeerste gewaardeerd. De regisseur, Lucas De Man, heeft duidelijk gezocht naar nieuwe theaterbeelden en laat daarbij al eens een steekje vallen, maar het geheel is zonder meer boeiend en uitdagend. De productie gaat op een heel eigengereide manier met repertoire om en dat levert een spannend en mooi gevecht op. Eén scène is letterlijk een schaduwgevecht en werd door de jury zeer gesmaakt. De integratie van video als medium is eveneens geslaagd en verhoogt het rock’n roll-gehalte van dit bijzonder theaterhalfuur. De jury is erg benieuwd naar nieuw werk van deze regisseur.`