ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Boswachten

Laureaat Stad Oostende/STUK Prijs TaZ 2001

2003 STUK Kunstencentrum vzw
Theater - Creatie voor TaZ
Victorialaan

Een man in het groen en een hert staan samen bij een boom. De man bij de stam en het hert in het dode hout.  Ze zijn er niet. Althans ze doen alsof.  De man voelt de zoete adem van het hert in zijn nek. Doodstil staan ze daar.  In de verte breekt een tak. Het hert trappelt even. De boswachter schraapt zijn keel. ToneeI is liegen. Boswachten een stuk over een leeg bos. 

"Wat verwacht je van ‘Boswachten’? Wat hoop je dat het stuk gaat doen?
Jetse: “Ik probeer een voorstelling altijd te stoelen op twee poten. Aan de ene kant zoek ik iets absurd, iets leuk en grappig, wat heel direct werkt bij het publiek. De toeschouwer moet geboeid zijn. Dáár begint toneel voor mij. Dat zie je ook in Boswachten. De opening is pure slapstick. Het stuk ontwikkelt zich niet. De boswachter zou de jager moeten bekeuren, toch, hij doet het niet. En ook de jager schiet het hert niet neer. Wat ik uiteindelijk wil bereiken is dat je zou twijfelen. Is dat wel een echte jager? Is dat hert wel echt een hert?”

 

"Het leuke is dat Batelaan deze nochtans stereotiepe personages de tijd gunt om te evolueren, waardoor de titel Boswachten voor acteurs én publiek een extra dimensie krijgt. Het langzaam elkaar bekijken, het nerveus dralen en het ongemakkelijk gaan zitten, de evolutie van dier naar mens en vice versa. Batelaan en zijn acteurs nemen de tijd om te zwijgen. Een theatrale onthaasting die deugd doet na het multimediale geraas en getier dat de theaterganger vaak overspoelt. Eventjes laat een verdere ontwikkeling in het stuk te lang op zich wachten, maar dan komt het hoogst onvoorspelbare einde. Want wie kapt de bomen van het papieren bos? De theatrale illusie wordt doorbroken en een ander sprookje komt in de plaats." (De Morgen, Liv Laveyne)

 

 

Regie: Jetse Batelaan
Spel: Yahya Gaier, Elien van den Hoek en Willemijn Zevenhuijzen
Techniek: Dries D`Hondt
Producent: Kunstencentrum STUK, Leuven
Coproducent: TarTart (TAZ, Theater Aan Zee)

Deze productie kwam tot stand naar aanleiding van de Stad Oostende/STUK-prijs anno 2001