ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

The Obsession Project - ACT II

L`Odissea d`Orfeo - Een Opera

2002 Rimlight Productions vzw, Il Novecento
Muziek
Scheepswerf Damen Shipyards

The Obsession Project is een vier jaar durend `work in progress` dat de begrippen passie en begeerte onderzoekt in al haar theatrale aspecten.

In 2002 is Rimlight Production centrale gast Muziek

Een nieuwe symfonische partituur van Robert Groslot uitgevoerd door het orkest Il Novecento voor 6 solisten en vrouwenkoor.
Een nieuwe theatertekst van Korneel Hamers.
Met de stemmen van Dora Van der Groen, Steven van Watermeulen, Clara Vandenbroek & Mathias Schoenaerts.
Algemene Productieleiding: Joris Van den Hauwe.

Het is niet de bedoeling dat wij als makers dit alom gekende verhaal lineair vertellen. Het is een prachtige basis om van te vertrekken, maar het is te rijk aan verwijzingen en associaties om ons te laten verleiden tot een zoveelste ‘vertelling’.
Waar we er in act I een vorm van emotionele naïviteit op na hielden, ten opzichte van de vrouw en de begeerte in het algemeen, worden wij – en onze protagonisten – nu geconfronteerd met een ‘realiteit’.

We worden gedwongen die naïviteit van onze personages in Act I overboord te gooien en te zoeken naar de werkelijke drijfveren. De nieuwe tekst beschrijft Orfeo’s overmoed – het tarten van de Goden en de elementen – maar ook zijn twijfel. Hij twijfelt aan zijn keuzes: leven volgens de regels van het verlangen sluit getrouwheid uit…

Het resultaat is een stormachtige partituur, waar kracht en onmacht elkaar bevechten.

"Rimlight Productions vzw werd opgericht in 1999 en wist op minder dan drie jaar tijd een positie in te nemen binnen het landschap van de grensoverschrijdende produktiehuizen. Zij is trouw gebleven  aan haar uitgangspunt om verschillende kunstvormen op een subtiele manier met elkaar te laten communiceren zonder toe te geven aan eerstegraads-emotie, met een absolute voorkeur voor poëzie, weg van cynisme en vulgariteit, met respect voor de abstractie van elke kunstvorm op zich." (bron dossier Rimlight)

L`Odissea d`Orfeo (0:50 - 1:00)

L`Odissea d`Orfeo + Interview Korneel Hamers