ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Endless Medication

Laureaat Stad Oostende/STUK Prijs TaZ#2002

2002
Theater - Jong theater
Post-T

Wie altijd al wou weten hoe die Onbevlekte Ontvangenis nu precies in elkaar zat maar dat nooit durfde vragen, kan best zijn plaats voor Endless Medication nu al reserveren. Marijs Boulogne en Manah Depauw laten u in dit eigen stuk meemaken hoe God himself zonder morsen een waanzinnige maagd bevrucht.

`Tijdens haar studies regie aan het RITS verdiepte Marijs Boulogne zich in vrouwelijkheid en vrouwelijke strategieën van bevrijding door de eeuwen heen en dat zowel op het theaterpodium als via beeldende installaties, video en hedendaagse muziek. Manah Depauw komt uit een heel andere hoek: ze volgde een acteursopleiding aan het conservatorium van Luik, speelde een tijdje in Wallonië en trok met een theatervoorstelling voor straatkinderen doorheen Vietnam. Daarnaast heeft Depauw ook een sterk beeldende inslag, met een grote voorliefde voor art brut. Intussen richtten de jonge theatermaaksters hun eigen VZW`tje op: Cie Buelens Paulina en exploreerden ze verder de zeer eigengereide beeldtaal die ook `Endless Medication` voedt.(…) `Endless Medication` bevindt zich op de grens tussen toneel en performance, life-art en objectentheater en dat in een minivariétetheater met een flinke dosis accordeonmuziek. De persoonlijke logica van Boulogne en Depauw en een open geest zijn de enige leidraden in deze mystieke oefening op de grens tussen wat waar is en wat waar zou kunnen zijn.` (De Tijd)

`Het hoogtepunt van het jonge programma was de even maffe als inventieve voorstelling Endless medication van Marijs Boulogne. In haar voorstelling is God een driekoppig wezen dat een onthecht fakirmeisje sodemietert en zodoende bij haar een kind verwekt in haar ingewanden. Boulogne en haar medestandster gooien met godslasterlijke uitspraken en scatologische spitsvondigheden. Beide meisjes hanteren een perverse onschuld en de weemoedig opgewekte accordeonnummers doen de rest. Het universum dat in Endless medication tot leven wordt gebracht, is er een van mythologische dimensies, van religieuze exaltatie en laconieke onderkoeldheid. De onsmakelijke abortus- en mutilatiepraktijken kunnen de onschuld niet vernietigen. Boulogne is de Amélie Nothomb van Vlaanderen, ze zal ongetwijfeld een nieuwe wind door het theater doen waaien.` (De Standaard, 2002)

`De revelatie van de eerste twee dagen Jong Theater Werk was Endless Medication. (…) Het beeldrijke, bizarre universum intrigeert tot de laatste minuut. Met de nodige humor verkondigen zij de komst van een nieuwe Messias. (…) Opmerkelijk is dat Boulogne en Depauw bijna een kinderlijke logica lijken te volgen, waarvan een poëtische, plastische kracht uitgaat die sterke en vreemde associaties tot gevolg heeft. Op een tweede niveau bevast Endless Medication een heleboel sporen, die onder meer naar het verband tussen vrouwelijkheid en (godsdienst)waanzin leiden. Dat alles op hoogst persoonlijke en gedurfde wijze geënsceneerd.` (De Morgen, 31/07/2002)

Tekst en spel: Marijs Boulogne en Manah Depauw
RITS Brussel

Winnaar Stad Oostende / STUK Prijs TaZ#2002 (10.000 euro)

De investeringsenveloppes - elk ter waarde van 10.000 euro en sinds vorig jaar respectievelijk de Stad Oostende / STUK-prijs en de Stad Oostende / Limelight-prijs genaamd - staan voor investeringen door deze badstad en de genoemde kunstencentra om jonge, talentvolle theatermakers onder de arm te nemen en hen de kans te geven hun werk in rustige omstandigheden te ontplooien.

‘In beide voorstellingen (Sparta en Endless Medication), gemaakt als eindwerk aan het Brusselse RITS, staan makers met een sterke persoonlijkheid op de scène die compromisloos en gedreven een aparte logica ontwikkelen. Boulogne en Depauw vormen een sterk team dat het publiek moeiteloos meezuigt in zijn ongebreidelde - vrouwelijke - fantasie. Vandecasteele formuleert een overtuigend statement dat getuigt van een groot politiek, economisch en sociaal bewustzijn.‘ (Juryverslag)

 

Archief Marijs Boulogne
Endless Medication_MarijsBoulogne&ManahDepauw2.jpg
Endless Medication_MarijsBoulogne&ManahDepauw3.jpg
EndlessMedication_MarijsBoulogne&ManahDepauw1.jpg
EndlessMedication_MarijsBoulogne&ManahDepauw4.jpg
EndlessMedication_MarijsBoulogne&ManahDepauw5.png