ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Stekezotvanu (12+)

2004 Ultima Thule
Kindervoorstelling
Loods NMBS

Sinds een aantal jaren hebben theatermakers gekozen om het jeugd- en kindertheater te herbronnen en een andere aanpak te geven. Het jeugd/familietheater ontsnapte aan het stigma van halve poppenkast en verhaaltjesvertellerij. In Vlaanderen kregen het Paleis, Kopergietery, Bronks en nog vele anderen hun erkenning en plaats naast de grote gerenomeerde theaterhuizen. Familietheater werd theater waar families heen konden en elk een beleving op eigen niveau en/of leeftijd kon ondergaan.

Dat er nood aan was blijkt ook uit het feit dat er een aantal belangrijke festivals uit gegroeid zijn (Bronks, Duizend Watt, Driemast...). Daar Theater aan Zee zich uitdrukkelijk wil profileren als een publieksfestival lag de reden voor de hand om het jeugd/familietheater eens in de kijker te zetten!

Neem nu Godfried. Een hondslelijke boer, getrouwd met een schone madam: Maria.

Neem nu Maria. Een schone madam van een rijke familie van drie dorpen verder. Als kind was ze een tettergat. Maar de oorlog brak uit toen ze 17 was en Maria kreeg geen woord meer over haar lippen. Tot ze moest bevallen van de kleine Gomaar. Ineens vond ze de woorden terug.

Neem nu de kleine Gomaar. Zijn beste maat is Gaspard. De knecht. Die vertelt over de raadsels in het gat van een merrie. Over het half-vogel half-mensen café, ergens tussen hemel en aarde. En over het feit dat alles ooit terugkomt.

Dus: als Gaspard op een dag verdwijnt is Gomaar niet treurig.
Waarom? Gaat u geen zak aan, zou Gaspard zeggen.

Een voorstelling voor iedereen vanaf 12 jaar.

Spel: Sven Ronsijn, Joris Jozef en Els Trio
Tekst en regie: Wim De Wulf
Scenario en poppen: Filip Peeters
Kostuums: Violette Hoorebeke
Muziek: Mauro Pawlowski