ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Permanent Destruction. The SK concert

Belgische première - Laureaat ARTES Jongtheaterschrijfprijs TAZ#2014

2018
Theater - Laureaat
Loods NMBS

Permanent Destruction is een melodramatisch energy concert van theatermaker Naomi Velissariou en sound producer Joost Maaskant. Een sexy show over zelfhaat en onbeantwoorde liefde, met dodelijk poëtische lyrics en een zwaar overstuurd geluidssysteem. Van RnB tot industriële hardcore en met overdadig gebruik van auto-tune en trap hop referenties.

`Velissariou imiteert perfect de ongenaakbare popdiva – in nauwsluitende catsuit, inclusief broeierige blikken, gestileerde poses en gymnastische pasjes. Maar haar imitatie is tegelijk óók ironisch commentaar, een effect dat wordt versterkt als Maaskant zich als rapper op toneel vervoegt. Samen vormen ze een hilarische act. Maar de lach sterft in je keel zodra de inhoud van de teksten opnieuw doordringt.` (De Volkskrant ****)

`Zo ongerijmd als vorm en inhoud elkaar aanvankelijk lijken tegen te spreken, zo evident versterken ze uiteindelijk elkaar. (…) Uiteindelijk verdwijnen muze en muzikant in het publiek, verliezen ze zichzelf in dit feest van zelfverlies. Verdorie, ze durft wel, die Velissariou. Deze destruction zullen we niet licht vergeten.` (De Morgen ****)

Velissariou liet zich inspireren door Sarah Kane (1971-1999), een van de meest belangwekkende toneelschrijvers van de afgelopen decennia. Haar psychische gesteldheid vertaalde zich genadeloos in haar werk. De lyrics, beats en bass lines van Permanent Destruction tegen de achtergrond van Frederik Heymans videowerk geven het geheel een monumentale, visuele dimensie.

Naomi Velissariou kreeg in 2014 de TAZ-KBC Jongtheaterprijs voor A Tragedy (simplified). Vorige zomer presenteerde ze Sontag, een larger-than-life portret van Susan Sontag.

Concept/regie: Naomi Velissariou
Performance: Joost Maaskant, Naomi Velissariou
Geluidsontwerp: Joost Maaskant
Visuals: Frederik Heyman
Lichtontwerp/videoprogrammering: Bart van den Heuvel
Kostuums: Bibi Trompetter
Licht/video: Paul Romkes
Geluid: Sander van der Werff, Gido Bamboe
Spelcoach: Thibaud Delpeut
Beeld: Athos Burez
Grafische vormgeving: Attak
Met dank aan: Florentina Holzinger, Mauro Pawlowski, Ramon Slager, Sjoerd Bruil, Kasper Tarenskeen, Jan Hulst, Teddy Cherim, Emmanuel Adjei, Hotel De L’Europe & Prins Bernhard Cultuurfonds
Coproducenten: Naomi Velissariou, Theater Utrecht, Rudolphi Producties & C-Takt
Mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst