ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Revue Hip Hip Flavoria

2016 Alibi collectief
Theater
Hangaar 1

Het Alibi Collectief bestaat 25 jaar en viert feest! Ze nodigen je uit in hun Nieuwe Flavoria (de Hangaar 1), hun werkplek én thuishaven voor strandjutters, troubadours en minstrelen, brocanteurs en bricoleurs, do-it-yourselvers en kazjoebereirs. Wees welgekomen! 

Ik werp een blik over mijn schouder, en zie een hoop vergeelde foto’s …
Dat mag want ik word al wat ouder ‘between the soap and the patatoes’.
Beretrots u te begroeten in dit « Nieuwe Flavoria »
Op de grondstaan onze voeten, lang zullen wij leven hip-hip-hoera! 

Een kwarteeuw archief van om en bij de vijftig voorstellingen, installaties, samenwerkingen,animaties en tentoonstellingen wordt in een revueformule gegoten.
In de fuifruimte van Hangaar 1, met balkons, bar en podium distilleren ze spel, video, beeld en muziek uit hun vorige werk en gaan ze op zoek naar het grotere geheel. Een retrospectieve voorstelling, met een stevige liveband o.l.v. Geert Waegeman en dagelijks wisselende gastacteurs en -muzikanten.

Artistiek leider: Pat Van Hemelrijck.
Techniek: Thomas Clause.
Spel: Danie Jordens, Heidi Vander Meulen, Philippe De Maertelaere, Tom Roos.
Muzikanten: Geert Waegeman, Koen Van Roy, Max Vandervorst, Frédéric Le Junter.
Gasten: Jan De Smet, Luk Tegenbos, Peter Van Eyck, Little Jimmy alias Don Croissant.

Alibi Collectief?
Al veertig jaar maakt Pat Van Hemelrijck (° Asse, 1952), oprichter en bezieler van het Alibi Collectief, theater met voorwerpen, decors en mechaniekjes. In 1977 stond hij mee aan de wieg van Radeis (met ook nog Josse De Pauw en ex-Victoria-directeur Dirk Pauwels). In 1991 richtte hij het Alibi Collectief op. Hun thuishaven is Brussel, ze reizen rond in heel Vlaanderen, maar ruim een kwart van de voorstellingen vindt in het buitenland plaats. Het Alibi Collectief is pionier op het gebied van live video- en cameraprojectie op theater. Ze staan voor allerlei artistieke experimenten met alle mogelijke materialen: van een tweedehands stofzuiger tot filmprojecties en videomonitoren, teksten, muziek en uiteraard het menselijk lichaam als motor. Deze veelzijdigheid maakt het moeilijk hun theater te typeren; figurentheater, objectentheater, beeldend theater vertellen slechts een deel van het verhaal. De producties van het Alibi Collectief worden soms geduid als ‘familietheater’en dat zijn ze ook: via humor en verbeeldingskracht worden zowel jonge kinderen als volwassenen aangesproken.

Een voorstelling op Theater Aan Zee spelen zonder publiek? Pat van Hemelrijck maakte het ooit mee in 1999 toen een onweer boven Oostende losbarstte. La Malle d`Ostende bracht hij toen op het Klein Strand, met de fotograaf als enige toeschouwer. Ramona vertelde het ongelooflijke reisverhaal van een theaterverstekeling op weg naar Patagonië. Voor deze `prachtige fantastische monoloog Ramona` (De Tijd, 1999) won Van Hemelrijck in 1996 de Signaalprijs voor jeugdtheater.

Revue Alibi Collectief
Revue Alibi Collectief
Revue Alibi Collectief
Revue Alibi Collectief
Revue Alibi Collectief
Revue Alibi Collectief
Revue Alibi Collectief
Revue Alibi Collectief
Revue Alibi Collectief
Revue Alibi Collectief