ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

De Extremisten: Anders Breivik

2015 Het NUT, Vlaams-Nederlands huis deBuren, TAZ (Theater Aan Zee), Vrijstaat O.
Theater
KC Vrijstaat O / De Droge Coo

Met De Extremisten gaan Jibbe Willems, Fikry El Azzouzi, Greg Nottrot en Junior Sephunyane Mthombeni een onderzoek aan naar verschillende vormen van extremisme die zich schuilhouden in onze samenleving en dat soms, onverwacht, in ons gezicht tot ontploffing wordt gebracht. De Orde van de dag, een live actualiteitenshow gooide in Nederland reeds hoge ogen in tal van theaters.

Anders Breivik, de laatste Europese kruisridder in de Orde van de Tempeliers, pleegde in 2011 een dubbele aanslag in Noorwegen. Vooral het bloedbad dat hij aanrichtte op een zomerkamp van de jeugdafdeling van de sociaaldemocratische Noorse Arbeiderspartij staat in het geheugen gegrift. Breivik, die zijn aanslagen ‘gruwelijk maar noodzakelijk’ noemt en zijn daden niet als misdaden beschouwt maar als strijd tegen het ‘internationalisme’ gaat op dinsdag onder het mes van De Extremisten. Zij gaan op zoek naar de angst van Breivik; de opkomst van een steeds enger nationalisme en het vermeende failliet van de idealen van de generatie ’69, de generatie die er meer en meer achter komt dat onder de straatstenen niet het strand ligt, maar onder het plaveisel het moeras. Niet de verbeelding is aan de macht, maar de angst.

Vandaag met gastschrijver Rachida Lamrabet en gastacteur Sabri.

‘De Extremisten’ gijzelen hun publiek en sluiten hen elke avond anderhalf uur op in Vrijstaat O., om een geestelijke autopsie te plegen op een aantal extremisten in diverse verschijningsvormen. Ze houden hun motivatie en verklaringen omtrent gedrag tegen het licht en proberen zin te geven aan het zinloze, het onbevattelijke te bevatten en te accepteren dat er soms niets te begrijpen valt.

Hun onderzoeksobjecten zijn de Charly Hebdo broers Kouachi, Anders Breivik, Ulrike Meinhof, Malika El Aroud, Kim de Gelder en Jezus Christus. Met deze extremisten onderzoeken zij het extremisme van de liefde en de dood, de broederschap en het solisme, het onverwachte en het donkerst zwarte van de ziel, het mannelijke en het vrouwelijke, de ideologie of het volledig ontbreken daarvan, het rechtse en het linkse, het wrede en het naïeve, de genade en de straf, de hemel en de hel. Zij staren in de extremist die in onszelf schuilt, de extremist die nog niet met geweld de grens tussen idee en daad over is gestoken.

Iedere avond gaan zij dit onderzoek aan met het publiek en gastschrijvers, met acteurs, muzikale gasten en experts uit verschillende, verrassende disciplines. Niet om het ultieme antwoord te geven op de vraag ‘waarom’, maar misschien om een literair en theatraal tegenwicht te bieden aan de kracht van verwoesting en de ideologie van destructie. Omdat hoop wellicht de enige troost biedt in een zinloze woestenij.

 

Met: Jibbe Willems (zie ook Othello), Fikry El Azzouzi (zie ook Reizen Jihad en Uitgelezen aan Zee/de eerste dag), Greg Nottrot, Junior Sephunyane Mthombeni (Zie ook Reizen Jihad), Mark Kraan, Frank van Kasteren, Wilko Sterke e.v.a. 
(zie TAZette)
Coproductie: Het Nut, deBuren, TAZ en Vrijstaat O.