ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Men

Première / Laureaat TAZ-KBC Jongtheaterprijs TAZ#2013

2014 BOG.
Theater
Kunstacademie aan zee (KAZ)

BOG maakt MEN.
Tijdens het maken van de voorstelling BOG bedacht het viertal Lisa Verbelen, Judith de Joode, Sanne Vanderbruggen en Benjamin Moen om een volgende voorstelling te maken. In BOG beschreven ze het gehele leven als één lange boog, een opsomming van werkwoorden waarin een mensenleven werd beschreven. Geboren worden, lopen, praten, naar school gaan, zoenen, twijfelen, trouwen of niet trouwen, kinderen krijgen… Het was een poging om vanuit een objectief, oordeelloos perspectief het leven te herstructureren. We schreven brieven met ongeveer vijftig mensen over hun leven, de verschillende fases die ze erin konden ontwaren en de essentiële schakelpunten. Objectief betekent dan ook niet onpersoonlijk; eerder de poging iets van zoveel mogelijk verschillende kanten te bekijken.

BOG maakt werk over grote onderwerpen. De mening, die in de voorstelling BOG bewust achterwege bleef is het onderwerp van MEN. We buigen ons over de menselijke mening en de mogelijkheid het met elkaar (on)eens te zijn. MEN staat voor mensen, voor wat men vindt.

Tijdens het vooronderzoek en repetitieproces proberen we de mening tot een object te maken zodat we het van verschillende kanten kunnen te bekijken. We pakken de mening vast, lopen er om heen en bevragen het. Hoe ontstaat een mening, en hoe gebruik je het? Wat is een mening? Wat is een oordeel? Net als voor de voorstelling BOG baseren we ons op de ervaringen en ideeën van meer mensen. We stellen vragen aan de 150 mensen die lid van zijn BOG en aan experts (o.a. een journalist, een schrijver van satire, een rechtsfilosoof, een politicus) om een breed beeld te krijgen hoe mensen over de mening denken.

We groeien op in een tijd dat dat Waarheid niet meer gedrukt staat maar constant kan worden geüpdate en vervolgens in duizend reacties eronder wordt betwist. Wij groeien op in een wereld waar het steeds makkelijker, gangbaarder en soms dwingender wordt een mening te hebben en die aan de rest van de wereld te laten zien of horen. MEN kan een aanklacht worden tegen de mening, maar tegelijkertijd ook een pleidooi voor de mening. Het vermogen een mening te vormen en uit te spreken betekent ook dat we ons kunnen ontwikkelen tot kritisch denkende individuen. De mening is ook dat wat ons tot een mens maakt. Waarover kan je allemaal een mening hebben? Over de natuur? Over iemand anders? Wat doet de mening wanneer ze tussen mensen in staat? Ons onderzoek gaat ook over de ruimte tussen mensen, zonder die meteen in te vullen met een meningen.

MEN staat niet alleen voor de mening maar ook voor de groep mensen die ‘men’ wordt genoemd. Is de mening van een groep de optelsom van individuele meningen of eerder het gemiddelde, een compromis? Deze en meer vragen vormen de basis van waaruit BOG MEN maakt.

BOG is de Vlaams-Nederlandse collectie van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen. De eerste voorstelling BOG. een poging het leven te herstructureren (2013) won op Theater aan Zee de KBC Jongtheaterprijs, werd geselecteerd voor Circuit X, de tekst werd geselecteerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs en won de Prijs van de Studentenjury.

Van en met: Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen, Lisa Verbelen 
Eindregie: Erik Whien
Dramaturgie: Roos Euwe
Zakelijk: Anne Baltus 
Technisch ontwerp: Emiel Rietvelt
Decorbouw: Merijn Versnel
Video advies: Reynoud van der Molen
Grafisch ontwerp: BOG. en Ward Heirwegh
Publiciteit: Maaike van Putten