ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Jerusalem (Holocene 1)

Ontroerend goed kiest

2014 Berlin
Theater
Koninklijk Atheneum

Jerusalem [#1] (2003) werd een stadsportret op drie schermen. Beelden van Oost en West, de kruisweg, een party aan de klaagmuur, het vrijdagsgebed, de veiligheidsmuur, een Palestijnse doedelzakrepetitie, vluchtelingenkamp Shufat, de checkpoints, een orthodoxe moonwalk. Tien jaar later keerden de makers naar de stad terug, op zoek naar wat er veranderd is en naar wat er intussen met de geïnterviewden van toen is gebeurd.

Helaas blijft de voorstelling actueel. Hoewel de namen van de politieke leiders veranderd zijn, de veiligheidsmuur er staat, de interne politieke situatie van de Palestijnen veranderd is, de grootste betogingen door de Israelische bevolking tegen het beleid net achter de rug zijn … is er au fond niets veranderd aan het conflict.

“Een zorgvuldig gecomponeerde roadmovie-op-scène die zowel door de van emotie (en verhitheid) zinderende filmbeelden als de livemuziek een schrijnend portret van de verscheurde stad Jeruzalem toont.” (Knack ****)

BERLIN was vorig jaar op TAZ te gast met Land`s End en in 2007 met Bonanza.

Concept: Bart Baele, Yves Degryse
Muziek
: Peter Van Laerhoven
Livemuziek: Eric Thielemans, Katelijn Van Kerckhoven, Tristan Driessens, Peter Van Laerhoven, Tine Hubrechts.

coproductie: tempsd`images/centquatre - paris (FR), pact Zollverein - Essen (DE), La Comédie de Valence - Centre dramatique national Drôme Ardèche [FR] et Le Lux, Scène nationale de Valence [FR], Spielart Festival/Münchner Kammerspiele, München [DE]. BERLIN is artiste associé in CENTQUATRE – Paris
met steun van: de Vlaamse Gemeenschap.

In Jerusalem wordt Arabisch, Engels en Frans gesproken, met Nederlandse boventiteling.