ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Complaints choir

Ontroerend Goed kiest

2014 Ontroerend Goed
Theater - Creatie voor TaZ
Zeeheldenplein, Ciné Rialto, Marie-Joséplein

Acteurs Angelo Tijssens en Charlotte De Bruyne van Ontroerend Goed kwamen putje winter met de idee om een Complaints Choir of ‘klachtenkoor’ samen te stellen voor Oostende. Een klachtenkoor is een koor dat de klachten van inwoners van een stad verwoordt in een swingend lied. Het concept ontstond in Finland en werd voor het eerst uitgevoerd in Birmingham. Via het internet raakte het fenomeen verspreid over heel de wereld.

Vanaf april werden duizenden bier(klachten)kaartjes verspreid in de stad, de klachten kwamen zoetjes binnen en werden verwerkt in een liedjestekst.
Aan Dirk Ooms - lesgever en begeleider op het Conservatorium in Oostende - werd gevraagd de muziek te componeren en het koor te dirigeren.
Tijdens TAZ zal het koor een aantal keer opduiken op ludieke locaties in de stad en met alle bierkaartjes die ingezonden werden, wordt een ‘Klaagmuur’ gebouwd op Café Koer.
Tot slot zullen de filmpjes van de Complaints Choirs uit andere steden uit heel de wereld vertoond worden op het festival.

Tekst: Angelo Tijssens, Charlotte De Bruyne.
Dirigent: Dirk Ooms.
Kernkoor: Chris Wuytack, Eva Wyns, Joanna Degryse, Tine Wyns, Carine Danneels, Carine Maeckelberghe, Els Vandenberghe, Christine Germonprez, Mieke Boonen, Carine Booghs, Yvette Descheemaecker, Chantal Wannyn, Lies Vanlierde, Erna Schelstraete, Louize Gossy, Pascale Verhulst, Martine De Cooman, Jef Hostyn, Jan Dessein, Sif Dessein, Land van Wynsberghe, Bruno Wyns, Philippe Peetermans, Jo(han) Stubbe, Marcel Kimpe, Christel Vandewalle, 
Dany Neyrinck, Francine Vaneygen, Mieke Goetghebeur, Joost Dufait, Giedo Vanhoucke, André Libin, Fons Maes.
Productie: Saskia Tilanus.

Complaints choir + Interview Dirk Ooms (0:00 - 0:35)

Complaints Choir Song