ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Singhet ende weset vro

2009 Koninklijke Vlaamse Schouwburg - KVS
Theater
Zonnebloem (Stedelijke Freinetschool)

Jan Goossens: centrale gast voor het theaterluik

Cultuur kent geen grenzen.

Jan Goossens (°1971) is een man met een missie: hij is een artistiek leider van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), en ook als opiniemaker in verschillende media, een pleitbezorger van het progresieve gedachtengoed. Of het nu over bestuurlijke kwesties op pakweg federaal niveau: Goossens mengt zich graag in het debat en kan daarbij rekenen op zijn scherpe pen. Het zijn kwaliteiten die hij, als zoon van de voormalige hoofdredacteur van een krant en als broer van een politiek journalist, van thuis uit heeft meegekregen, of zo lijkt het toch. De jaren dat hij actief was als dramaturg - onder andere voor de Amerikaanse topregisseur Peter Sellars - zullen er wellicht ook niet vreemd aan zijn: dit is een man die van nature graag reflecteert en in debat gaat.

Ook de rol van centrale gast voor dit festivalprogramma heeft hij op die manier opgenomen: door in dialoog te gaan met zijn collega-curator Arno Hintjens, zanger en Oostendse Brusselaar. Gedreven door hun grote gevoeligheid voor een aantal gezamelijke thema`s - het leven in de stad, de Belgische politieke constructie, onze geschiedenis - kwamen ze samen tot een complementair programma van theater en muziek. Met één groot verschil: Goossens kent Oostende nog niet zo lang, terwijl Arno`s geboortestad nu eenmaal in zijn genen zit. maar dit staat de liefde niet in de weg, zo blijkt.

Een kerstfeest met de hele familie.
Waar gezongen en gevochten wordt.
Waar altijd wel iemand met het servies gooit en men elkaar graag ziet.
Waar men het Vlaams-nationalisme uitschreeuwt en de liefde voor België hoog in het vaandel staat.

Op zekere dag kreeg Ruud Gielens een zangboekje met een schat aan oude Vlaamse liederen in de hand gedrukt. Het werd ooit gebruikt op scholen, in jeugdbewegingen of ‘rond den heerd’. Waarom werd er samen gezongen? Wie kent die liederen nog? Speelt muziek een rol bij een identiteit? Singhet ende weset vro biedt een andere kijk op het Vlaamse verleden, schoonheid, troost en een muzikale kick.

“De liedjesavond Singhet ende weset vro balanceert tussen ontroering en confrontatie.” (De Standaard)

Jan Goossens: “Dit hangt heel erg samen met een lijn in de werking van de KVS: hoe omgaan met Vlaams repertoire in de brede betekenis. Vertrekkend van een oud Vlaams zangboekje, en daar in Brussel opnieuw betekenis aan geven. En te ervaren dat het op allerlei manieren menigeen positief besmet.”

Regie: Ruud Gielens
Met: Haider Al Timimi, Ivan Smeulders, Rik Debonne, Hanne De Backer, Katrien Declercq, Rick De Leeuw, Amber Goethals, Tom Kets, Jeroen Perceval, Dett Peyskens, Nele Van den Broeck (zie ook laureaat Jong Muziek), Geert Vandyck, Mourade Zeguendi
Dramaturgie: Ivo Kuyl
Muzikale leiding: Zouzou Ben Chikha
Vocale coaching: Rik Debonne
In samenwerking met: Union Suspecte

NL met FR boventiteling

Deze voorstelling is uitgenodigd door centrale gast theater, Jan Goossens, artistiek directeur van de KVS

 



Singhet ende weset vro  5 copyright Bart Grietens.JPG