ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Le temps des assassins

Verwanten centrale gast Arne Sierens

2008 Compagnia Pippo Delbono
Theater
Victoriazaal/Cultuur Pakhuus Ostende

“Ik wil met deze editie de vensters opengooien. Laten zien wat er gebeurt in de wereld. Er worden zoveel mooie verhalen verteld… Ik beschouw TAZ dus zo’n beetje als een theaterhaven.”

De Italiaanse acteur/regisseur Pippo Delbono (°1959, Varazze) debuteerde meer dan twintig jaar geleden met deze voorstelling: in 1986 op het festival van Santarcangelo.

Sindsdien heeft deze productie, die in het Italiaans Il Tempo degli assassini heet, zowat de hele wereld afgereisd: van Zwitserland tot Spanje, van Mexico tot Argentinië, en zelfs tot in Irak. Met zijn theater spreekt Delbono dan ook een breed publiek aan: de Italiaan wordt geroemd om zijn fysieke theatertaal, onder andere beïnvloed door de Duitse choreografe Pina Bausch, met wie hij in de jaren
tachtig heeft samengewerkt.

In Le temps des assassins (letterlijk: Het seizoen voor moordenaars) staat Delbono zelf
op scène, samen met zijn Argentijnse collega Pepe Robledo. Met heel eenvoudige middelen
vertellen ze twee parallelle verhalen in een universele taal: met behulp van een microfoon, een flesje bier, sigaretten...

Arne Sierens: “Ik heb het werk van Pippo Delbono voor het eerst gezien op een festival
in Amsterdam. Ik was meteen verkocht. Waarom? Alles wat je niet mag doen op theater, doet hij toch: rondedansjes, gedichten voordragen, foute Italiaanse muziek... Bovendien is hij even oud als ik (lacht).”

Concept en regie: Pippo Delbono
Met: Pepe Robledo en Pippo Delbono
Klank: Gustavo Giacosa
Licht: Simone Goggiano
Productie: Compagnia Pippo Delbono (IT)
Internationaal management: Aldo Miguel Grompone, Rome