ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Vismijn

Vismijnlaan
8400 Oostende

De allereerste vismijn in Oostende wordt in 1879 opgetrokken. Het grote nadeel was dat deze vismijn niet vlakbij de kade lag. Daarom worden er in 1907 plannen gemaakt voor het realiseren van een nieuw visserijdok op de Oosteroever. In 1914 breekt echter de Eerste Wereldoorlog uit en veel vissers vluchten naar Frankrijk of Engeland.

Na WO I schakelt de visserij over op stoom- en motorschepen. Hierdoor stijgt het aantal schepen en wordt opnieuw geopperd een vissershaven en vismijn aan te leggen op Oosteroever. In 1921 worden de plannen voor het graven van een nieuw visserijdok en het bouwen van een nieuwe vismijn goedgekeurd.
De nieuwe mijn wordt een modern complex, met lange, overdekte verkoophallen en een loskade die plaats biedt aan meerdere boten. Amper zes jaar na de opening van de nieuwe vismijn breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Na de oorlog begint de heropbouw van vismijn en haven. Het Sprotkot, een merkwaardig rond gebouw met torentje behoorde tot de vismijn. In dit gebouw werden de visveilingen gedaan met een elektronische klok.

Vanaf de jaren ’70 gaat de visserij sterk achteruit, de aanvoer daalt en een groot deel van de vismijn komt leeg te staan. Men boert verder, maar in 2010 gaat de Oostendse visveiling failliet, de fusie met de veiling in Zeebrugge is onafwendbaar.

Plannen voor een nieuwe, moderne visveiling worden gesmeed en ondanks het protest van actiegroepen als Dement Oostende en vzw Oostende Oosteroever wordt een sloopvergunning uitgereikt. In juni 2015 starten de werken, waarbij De Eurohal (het sprotkot) en de voorgevel van de oude vismijn worden behouden. De rest wordt afgebroken om plaats te maken voor een professioneel centrum voor de visserij, gekoppeld aan een toeristische site. Sinds 2002 brengt TAZ er voorstellingen van o.a. Ensemble Leporello en ‘t Arsenaal, in 2003 speelt Joost Vandecasteele (laureaat Stad Oostende 2001) zijn Mustafa’s Travels in het Sprotkot, in 2009 worden Stephan Vanfleterens Visscherskoppen, reuzegrote portretfoto’s van vissers er tentoongesteld.