ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Kokokito

Mononomaden / Performance / Laureaat Circuit X TAZ#2015

2015
Theater - Jong theater
Conservatorium Aan Zee

Een reis langs drie bijzondere solo`s. In deze performance exploreert Louis Vanhaverbeke wat de relatie is tussen taal, beweging en geklungel.
De jonge choreograaf/performer praat, denkt en zingt om zich een weg door de ruimte te banen. Wordt de relatie tussen lichaam en geest herenigd, overwonnen, uitgedaagd of gewoon vergeten?

Kokokito is een multipoging om de hersenen open te plooien.  Louis maakt zowel performances, installaties als tekeningen. Hij won met deze voorstelling in 2014 de Krisztina de Châtel Award voor meest belovende choreografie op het Amsterdamse ITs-festival.

‘Deze voorstelling houdt je een spiegel voor en triggert je geest.  Is het cynisch bedoeld?  Wat is beweging?  Wat is ritme?  Deze performance is bijzonder rijk aan ideeën. Tegelijk fysiek en ontwapenend poëtisch. Van deze jonge choreograaf zijn we bijzonder benieuwd naar zijn verdere ontwikkeling.’ (jury Châtel Award)

Concept/performance: Louis Vanhaverbeke (Mixed Media, Sint-Lucas, Gent, 2010, SNDO, Amsterdam, 2014).
Met steun van: Bâtard festival (Brussel), kc CAMPO (Gent).

Winnaar Circuit X TAZ#2015

`In Kokokito trekt Vanhaverbeke met geluid en objecten een hele wereld op. Vertrekkend vanuit zijn eigen zoektocht naar een artistieke vorm bespeelt hij steeds meer betekenislagen naarmate de voorstelling vordert en komt met name de relatie tussen klank en betekenis centraal te staan. Wat de jury opviel was de uitstekende timing en sterke muzikaliteit van de performer - aan het contrast met een zekere onhandigheid of schuchterheid ontleent de voorstelling zowel haar humor als haar pathos. Kokokito is continu verrassend vanwege de manier waarop Vanhaverbeke met taal, muziek en voorwerpen speelt, en de performer zelf is een extreem aangename, maar nooit ironiserende aanwezigheid op het podium. De jury is erg onder de indruk van het diepgravende vormonderzoek dat duidelijk aan de voorstelling ten grondslag heeft gelegen.` 

 

Kokokito op TAZ

Kokokito_150801_JolienFagard_003_LR.jpg
Kokokito_150801_JolienFagard_004_LR.jpg
Kokokito_150801_JolienFagard_006_LR.jpg
Kokokito_150801_JolienFagard_008_LR.jpg
Kokokito_150801_JolienFagard_011_LR.jpg