ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Oorspel

2014
Rand
Leopoldpark

De opleiding Audiovisuele Kunsten (afdeling radio) van RITS/School of Arts in Brussel maakte dit jaar pareltjes van hoorspelen. Luister en geniet van fictie en non-fictie verhalen en geluiden die zich in je oor nestelen!

Twee benen en ondankbaar
Lucas Derycke 
    
19’


Pieter plaatst de vervulling in de veelheid. Niet in het goede leven, maar in het zoveel mogelijk leven. Alleen wanneer hij rakelings langs de dood passeert, wordt hij eraan herinnerd dat hij leeft.

Lucas Derycke is een radio- en documentairemaker. In 2012 won hij de NTR Radioprijs, de award voor jonge, beloftevolle radiomakers uit België en Nederland. In 2014 won hij de Prix Spéciale Découverte op het Franstalige radiofestival Monophonic.

Geluid en scenario: Lucas Derycke. Stemmen: Thomas Janssens, Hilde Wils, Stef Eeclo en Margot Derycke. Interviews: Rick Schuurman en Damiaan Denys. Begeleiding: Kris Cuppens. Dank aan: Wederik Debacker, Hadewijch Vanhaverbeke, Jan Bulckaen en Dieter Van Dam om het stuk vooraf te beluisteren.

Dag David

Cara Cobbaert 
27’


“Oorspronkelijk wilde ik als masterproef een documentaire maken over hoe een aantal jaren geleden één bepaalde gebeurtenis het leven van een goede vriendin en haar gezin grondig heeft veranderd. Mijn vriendin was bereid om te getuigen, maar na een aantal gesprekken bleek dat het nog te moeilijk was om hierover te praten. Ook de rest van haar gezin wilde liever niet getuigen. Begrijpelijk, aangezien ze proberen om de hele zaak zo goed en zo kwaad mogelijk achter zich te laten. Vandaar de keuze om het verhaal te vertellen aan de hand van een fictief luisterspel. Het gaat om fictie, gebaseerd op waargebeurde feiten en getuigenissen.”


Cara Cobbaert studeerde Toegepaste Taalkunde (Frans, Spaans, Nederlands) aan de Hogeschool-Universiteit Brussel en Audiovisuele Kunsten (richting radio) aan het Rits/School of Arts in Brussel. Ze werkt momenteel bij Radio 2.

Begeleiding scenario door: Geert Vermeersch en Mathias Sercu. Stemmen: Mathias Sercu (als David Mertens), Lynn Van Royen (als Annelies De Groot), Hilde Heijnen (als Veerle Mertens), Kurt Van Eeghem (als Marc De Groot), Freek De Smedt (als cipier), Febe D`Haenens (als Annelies De Groot als kind). Techniek: Jeroen De Meyer.


Ouders/Kinderen 

Mei Lan Ng 
30’

“Het thema van de documentaire is gebaseerd op mijn eigen ondervindingen. Opgroeien is voor mij het evenwicht zoeken tussen wat je wel wil meenemen van thuis en wat je absoluut anders wil doen. Ik merk zelf dat ik op in velerlei opzichten steeds meer op mijn ouders ga lijken en toch heb ik het gevoel, door de individualistische inslag van onze maatschappij, dat ik een keuze heb en dus moet maken. Ga ik de dingen op dezelfde of op een geheel andere manier aanpakken? Of ben ik alleen maar de som van mijn beide ouders? Ik ben op zoek gegaan naar jongeren die zich dezelfde vragen stellen, maar ook met een extra confrontatie te maken hebben en daarin hun weg moeten zoeken.  Heel bewust komen hun ouders niet aan bod. Ik wilde iets maken vanuit het standpunt van de kinderen, over de ouders.” 


Mei Lan Ng studeerde dit jaar af als  master in de Audiovisuele Kunsten (richting radio) aan het Rits/School of Arts in Brussel en begint half augustus aan een master Media, peace and conflict studies in Costa Rica aan the University for Peace. 

Van: Mei Lan Ng. Techniek en montage: Misha Koole (BVBA buitenbeeld) en Wederik Debacker. Promotor:  Jair Stein (VPRO & NRT). Muziek: René Aubri, Sufjan Stevens, Chili Gonzalez. 

 

ADHD

Céline De Mulder  
30’


‘ADHD bestaat niet.’ ‘ADHD kan genezen worden als je veel appels eet.’ ‘Ontdekker ADHD bekent op sterfbed dat het uitgevonden is.’

“Er is al veel geschreven en gezegd over ADHD maar zelden uit het standpunt van iemand die het heeft. In plaats van je te vertellen hoe het is ga ik het je proberen tonen.”


Celine heeft zelf ADHD en onderzoekt wat dat voor haar betekent. En hoe komt ze er eigenlijk aan? Zit het in de familie? Ze volgt haar vader op zijn weg naar een diagnose.


Celine De Mulder studeerde Audiovisuele Kunsten (richting Radio) aan het RITS/School of Arts in Brussel en werkt momenteel op de muziekredactie van MNM.  Ze won met deze documentaire de NTR Radioprijs 2013, de aanmoedigingsprijs voor jong radiotalent uit Nederland en België.

Begeleiders: Luc Haeckens & Dirk Kerkhove. Geïnterviewden: Yannick, Marie-Claire, Hilde, Peter en Pol.


De Sonartiens

Frederik De Clercq   
25’

‘Het treurigste gevoel dat ik ken, de weg weten in een gebouw dat niet meer bestaat.’

“Deze quote van Rudy Kousbroek was het vertrekpunt bij het maken van dit werk. De Sonartiens gaat over Studio Sonart en de band die de vroegere bewoners met het gebouw hebben. Studio Sonart is de oude, verlaten filmstudio in Sint-Pieters-Woluwe waar de BRT in de beginjaren televisie heeft gemaakt en waar het RITS 40 jaar lang les heeft gegeven.”

“In De Sonartiens vertrekt alles vanuit het gebouw. De vertellers zijn stuk voor stuk mensen die ooit bewoner of bezoeker zijn geweest van Studio Sonart. De muziek die in het stuk voorkomt, fungeert als soundtrack voor het gebouw en is gemaakt met geluiden die aanwezig waren in Studio Sonart.”

Frederik De Clercq werd voor deze documentaire genomineerd voor de NTR Radioprijs 2013, de aanmoedigingsprijs voor jong radiotalent uit Nederland en België. Hij studeerde Audiovisuele Kunsten (richting Radio) aan het Rits/School of Arts in Brussel  waar hij radio benaderde vanuit een muzikaal standpunt. Hij experimenteerde met geluiden van alledaagse voorwerpen en maakte daar soundscapes en muziek mee. Na zijn radio-opleiding afgerond te hebben trok hij naar de PXL-Music in Hasselt, om de opleiding Muzikant, Zang te volgen (een opleiding in de pop- en rockmuziek). De Clerq blijft muziek en geluidskunst combineren en tracht de muzikaliteit van geluiden die zich in onze dagdagelijkse omgeving bevinden, in de verf te zetten.

Radiorealisatie en muziek:  Frederik De Clercq. Promotor:  Gerrit Valckenaers. Stemmen (in volgorde van verschijning): Frederik De Clercq, Chris April, Freddy en Danielle Meeus, Jeanine Schevernels.


Terminus

Emi Catteeuw   
18’

“Olifanten in de woestijn trekken ook naar een groot meer als ze op het punt staan om te sterven, dus zijn er veel mensen die naar zee trekken. De zee is oneindig. Alles komt uit de zee en alles gaat terug naar de zee. Ik ook.”

Emi Catteeuw maakte deze radiodocumentaire voor de opleiding Radio aan het Rits als masterproef.  Ze vroeg zich af waaruit de aantrekkingskracht van de zee bestaat. Waarom willen mensen sterven aan de rand van het land? Emi ging met twee vrouwen naar de zee om ze in haar nabijheid te laten vertellen over hoe de zee, de dood en de liefde voor hen samenvallen.

Terminus is geen doorsnee documentaire, maar een combinatie van verhalen en geluid. 80% van alle zeegeluiden werden door Emi opgenomen met DPA2060 microfoons. Daarnaast maakte Patricia Vanneste, violiste van indiegroep Balthazar, muziek op basis van de geluiden en gesprekken.
Luister en laat je meedrijven met Terminus.
De zee als eindbestemming.

Gemaakt en gemonteerd door: Emi Catteeuw (School ofArts Brussel, RITS, master radio). Promotor: Wouter Deprez. Muziek: Patricia Vanneste. Dank aan: Wederik De Backer voor technische ondersteuning.
(zie ook Zeenomaden)