ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Literair Matinee / Dag Zeven

2014
Literatuur
cc De Grote Post

Tijdens Literair Matinee staat telkens één auteur centraal, hij leest voor, vertelt, weidt uit ...

Interviewer van dienst is Carlos Alleene.
Hij presenteert sinds enkele jaren in Oostende het fel gesmaakte literair programma `Alleene bij Corman`. Alleene begon zijn journalistieke carrière bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Nadien was hij chef cultuur bij het weekblad Spectator, literair criticus Het Volk, GPD-medewerker (Gemeenschappelijke Persdienst, Den Haag) en tenslotte mediajournalist en publicist.

Auteur Ann De Craemer sluit af in opperste schoonheid.

Jelle Vastershaeghe - veelzijdig allround pianist en geprezen improvisatietalent - brengt muzikale intermezzo’s.
Laat je vergasten op een fijn ochtendlijk (telkens om 10u30) literair intermezzo.

Na De onzichtbare (2004), zijn debuut, publiceerde Theunissen dichtbundels, een verhalenbundel en romans, in 2008 Een vorm van vermoeidheid, in 2010 De stolp. De omwegen (2013) is een kleurrijk familieverhaal van een naoorlogs gezin waarin te veel ongezegd is gebleven. De personages die hij opvoert zijn op zoek naar een goed leven. Met een stevige dosis empathie beschrijft de auteur hun doorgaans tragikomische lotgevallen.

"In een luchtige, zakelijke, maar soms ook satirische stijl schetst Theunissen een beeld van de wijze waarop de wereld de voorbije halve eeuw is veranderd. Ambitieus, zegt u? Inderdaad, en hij slaagt met verve." (KnackFocus)

In het najaar verschijnt Onschuld, een roman over een oorlogsfotograaf die na een kidnapping uit Syrië terugkomt.

"De tijd dat schokkende, sensationele oorlogsbeelden als vanzelfsprekend een sensibiliserende functie hadden, ligt ver achter ons", aldus Jeroen Theunissen.

Interviewer: Carlos Alleene.
Column: Ann De Craemer.
Muzikaal Intermezzo: Jelle Vastershaeghe.