ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

A reason to talk

Zeenomaden / Laureaat Circuit X-­Prijs TAZ#2014

2014
Theater - Jong theater
Hotel Royal Astrid

Een reis langs drie bijzondere voorstellingen over afstand, contact en de zee ertussen in.

Sachli Gholamalizad, een jonge actrice van Iraanse afkomst, zoekt in A reason to talk naar verklaringen voor de moeizame relatie die ze met haar moeder heeft. Ze duikt in haar familiegeschiedenis en gaat de confrontatie aan met haar moeder en grootmoeder.

In A reason to talk monteert ze zelfgedraaide beelden (uit Iran en België), dagboekfragmenten, herinneringen, romans en soundscapes tot een eigenzinnige voorstelling. De vele lagen en tegenstellingen in het leven van deze drie vrouwen worden door het gebruik van verschillende media op de scene tot leven geroepen.

Is het een verhaal van uitersten dat eigen is aan het opgroeien in twee culturen of is het een verhaal eigen aan moeders en dochters?

Sachli speelde in diverse televisiereeksen en in theatervoorstellingen van Moussem, Zuidpool, Union Suspect, ’t Arsenaal en Ahmed Khaled. Dit is haar eerste eigen productie.

Concept/spel: Sachli Gholamalizad (School of Arts Brussel, RITS, spel 2005).
Vormgeving/techniek: Steven Brys.
Coaching: Greet Vissers.
Productie: kunstZ.

Laureaat Circuit X-prijs TAZ#2014 

`De voorstelling die klaar is om in seizoen 2015-2016 te toeren langs de Vlaamse en Nederlandse cultuurhuizen onder het label Circuit X is een moedig en onthullend portret van niet alleen een generatie maar ook een cultureel conflict. Moedig omdat de maker zichzelf niet verstopt, maar in een zeer originele en adequate vorm een zeer persoonlijk dramatisch cultureel gegeven presenteert. Alhoewel sommige juryleden vonden dat de voorstelling nog niet echt af is, werd het gebruik van een mix aan media (film, webcam) als zeer inspirerend ervaren.
Boven alles prijst de jury hoe in deze voorstelling op een slimme en ontroerende wijze een moeder‐dochterconflict en tegelijk ook cultuurconflict samenkomen om het publiek achter te laten met een krop in de keel.`

 

A reason to Talk op TAZ

20140805_TAZ2014_AReasonToTalk_c_SarahOyserman_002_LR.jpg
20140805_TAZ2014_AReasonToTalk_c_SarahOyserman_004_LR.jpg
20140805_TAZ2014_AReasonToTalk_c_SarahOyserman_005_LR.jpg
20140805_TAZ2014_AReasonToTalk_c_SarahOyserman_007_LR.jpg
Groepsfoto Prijsuitreiking