ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Bloedspoor/0 Falso Profeta/Iris

Laureaat SABAM Jongtheaterschrijfprijs TAZ#2013

2013
Theater - Jong theater
Sint-Jozefkliniek

Michael Bijnens` werk bevindt zich op de grens van realiteit en fictie. Het milieu waarin hij opgroeide, ziet hij weerspiegeld in de donkere en laag-bij-de-grondse universums van schrijvers als Bukowski, Ellroy en Bolaño. Vanuit die achtergrond voelt hij zich geroepen om de meest misdadige kant des mensen in kaart te brengen en te documenteren.

We kijken binnen in het literair atelier van een zelfverklaard misdaadschrijver. Persoonlijke verhalen, filmmateriaal over het evangelisme in Braziliaanse favela`s en werk over het drugsgeweld in het noorden van Mexico verstrengelen zich tot één complot. Het complot van de werkelijkheid. Of toch niet?
Bijnens
volgt maar één enkel spoor, dat van zijn eigen genetica.

Concept/Tekst/Spel: Michael Bijnens (master regie en schrijven RITS, Brussel, 2013)
Camera O Falso Profeta: Chico Toledo.

Winnaar SABAM Jongtheaterschrijfprijs TAZ#2013

`Michael Bijnens is een literair talent. In een wereld verdeeld tussen goed en kwaad wil hij de dingen blootleggen. Hij delft, maakt zich vuil en schuwt het risico niet. Zijn visie is zwartgallig maar niet cynisch, er is nog hoop. De manier waarop hij zijn personages kleur geeft en hen woorden in de mond legt is prachtig. Zijn zinnen zijn rijk en van grote kwaliteit. Zijn présence is fascinerend en doet de toeschouwer twijfelen over wat fictie en realiteit is. Zijn werk is een zoektocht naar betekenis, op een positieve manier nog ongericht en op het scherpst van de snee. Zijn tekst is zijn ontdekkingstocht, even onvoorspelbaar als zijn avonturen. Hij zoekt het risico op, infiltreert en overstijgt het anekdotische van zijn geschiedenis om met de grote vragen bezig te zijn.

De monoloog Iris brengt ons inziens het beste vorm en inhoud bij elkaar. Als een hedendaagse Jean Genet legt hij filosofische bespiegelingen rond schuld en onschuld naast alledaagse beslommeringen in de mond van zijn ‘personages’.

In O falso Profeto neemt hij mentaal en fysiek het risico om zich te verdiepen in religie en misdaad met als hoogtepunt zijn gevecht met God. Bloedspoor toont de rijkdom aan verhalen die in het hoofd van Michael leven. Een berg aan ideeën en mogelijkheden die tegelijk als een molensteen om de maker zijn nek hangt en waarin de toekomst misschien verlossing zal brengen.`

 

Website Michael Bijnens
2013-0807-bloedspoor_annemie-craeye_004.jpg
2013-0807-bloedspoor_annemie-craeye_006.jpg
2013-0807-bloedspoor_annemie-craeye_008.jpg
2013-0807-bloedspoor_annemie-craeye_010.jpg
2013-0807-bloedspoor_annemie-craeye_011.jpg