ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Geen familie

Laureaat TarTarT-residentieprijs TAZ#2004

2004
Theater - Jong theater
Theater Malpertuis

JTW is de verzamelnaam voor de verschillende voorstellingen van de theateropleidingen EN projecten van jonge theatermakers.
Ze zijn genomineerd voor de KBC-Jongtheaterwerkprijs en voor 2 Tartart-residentieprijzen. 

In Geen familie maken we kennis met een obsessieve fan die vlucht in de muziek van zijn held, een gewiekste documentarist, een weduwnaar met een slecht gevoel voor humor, en een man die van het verhelderen van situaties zijn beroep heeft gemaakt.
Vier mannen die misschien een weinig verheffend leven leiden, maar geen reden hebben om ontevreden te zijn... tot ze elkaar ontmoeten. De voorstelling Geen familie probeert antwoord te geven op de vraag of het wel altijd een goed idee is om je met een ander te bemoeien, ook als je denkt dat je kunt helpen. 

`Geen familie is een hilarische cabareteske voorstelling over idolatrie en bemoeizucht waarbij vooral de ijzersterke acteerprestatie van de jonge Niels van der Laan beklijfde.` (De Tijd, 5/8/2004) 

`Veel vlees zit er niet aan dat verhaaltje, maar het wordt wel heerlijk verkocht. Met liedjes vooral, want daar zijn Jeroen Woe en Niels van der Laan tenslotte voor opgeleid. Ze onderbreken hun kader elke drie stappen met kinderwijsjes en -dansjes, zeemzoeterige musical of Bram Vermeulen-achtige mensportretten. Dat maakt de voorstelling qua emotie heel fragmentarisch, zeker met de filmische verhaalsprongen die daar in alle richtingen nog bij komen. Maar het vreemde is dat deze Hollandse saus, extra gekruid met taalkolder en de acrobatie van Nicole De Rooij, toch `pakt`. Een uitgestreken smoel doet zoveel als je speelt met goedkope kunst.` (De Morgen, 30/7/2005)

Niels van der Laan en Jeroen Woe ontmoetten elkaar op de Kleinkunst Academie in Amsterdam waar ze afgelopen juli hun diploma behaalden. Als duo timmeren zij aan de weg met voorstellingen die het midden houden tussen toneel en cabaret. Geen familie is het eerste project waarmee ze buiten de school treden: een inventieve voorstelling met veel humor en veel muziek.

Tekst-Muziek-Spel: Niels van der Laan en Jeroen Woe
Regie: Ira Judkovskaja
Techniek: Diederik Scholten
Vormgeving: Judith Hofland

Winnaar TarTarT-residentieprijs TAZ#2004

`De jury kent de TarTarT-residentieprijs ter waarde van 7.500 euro voor een creatie op Theater aan Zee 2005 toe aan Niels van der Laan en Jeroen Woe voor Geen familie. Van der Laan en Woe, die dit jaar afstudeerden aan de Amsterdamse Toneel- en Kleinkunstacademie, bewijzen met deze creatie beloftevolle auteurs én acteurs te zijn die een eigen weg zoeken tussen kleinkunst en toneel. Daarbij maken ze dikwijls de juiste regiekeuzes. Als duo zijn ze bovendien goed op elkaar ingespeeld. Het frisse concept en het pakkende slot van Geen familie overtuigden de jury van het talent van deze jonge makers.`

 

website Van der laan & Woe