ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Echte vrouwen joggen in regenpak

Laureaat Stad Oostende/STUK Prijs TaZ#2001

2001
Theater - Jong theater
Post-T

Het gegeven is even simpel als ongerijmd: een vrouw - een échte, hooggehakt, met mantelpak en parelsnoer - tracht zich met de moed der wanhoop van haar kwelende `serregewassen`te ontdoen. Naast een beeld van de noeste arbeid die in de tuinbouw wordt geleverd; is het ook en vooral een statement over wat échte vrouwen zo nu en dan willen: een moment voor zichzelf. Beeldend muziektheater over het wezen van de glastuinbouw. 

"Dat gegeven hebben regisseurs Elien van den Hoek en Jetse Batelaan op een heerlijk eenvoudige manier uitgewerkt. In een van de lege garageboxen van het postgebouw staat een glazen tuinserre opgesteld. Achter de beslagen ruiten ontwaar je vier mannen in maatpak, die a capella een Duits lied over bloemen zingen. Een vrouw in een rood mantelpakje heeft maar 1 missie: de serreplanten/mannen verwijderen. Er komt een grote container aan te pas en heel veel hilariteit. (…) Alledaagse handelingen blijken cruciale elementen. De dame doet onverstoorbaar voort, met een présence die zelfs het zetten van een kop thee tot een nooit eerder geziene belangrijkheid verheft. De poort van de garageboxen blijft open, en de mensen die op straat passeren, met soms bizarre voorwerpen als een opgezette vogel of een goudvis in bokaal, maken deel uit van de opzet. Die geënsceneerde alledaagsheid met figuranten contrasteert mooi met de absurde situatie die zich binnen afspeelt." (De Morgen, 02/08/2001)

Van en met: Elien van den Hoek en Jetse Batelaan.
Amsterdamse Toneelschool.

Winnaar Stad Oostende/STUK Prijs TaZ#2001

`Echte vrouwen joggen in regenpak krijgt door Theater aan Zee, in samenwerking met TarTarT en de Stad Oostende. een residentie aangeboden in hetzij Limelight Kortrijk, Kopergietery Gent, Stuc Leuven - zijnde de drie coproducerende kunstencentra - of door Theater aan Zee zelf. Op deze plekken kunnen de  laureaten hetzij een nieuwe  voorstelling maken, hetzij het gelauwerde project uitwerken tot een reizende productie. Bedoeling is ook dat deze projecten worden getoond op de volgende, zesde editie van Theater aan Zee.` 

Het jaar nadien keert Jetse Batelaan terug met Boswachten.

 

Echte vrouwen joggen ..., Jetse Batelaen en Elien van den Hoek
Echte vrouwen joggen ..., Jetse Batelaen en Elien van den Hoek