ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Atabal (PR)

Verwanten centrale gast Gabriel Rios

2008
Muziek
Café Koer 2

Als centrale gast van TAZ nodigt Gabriel Rios ook enkele muzikale verwanten uit.
Zo`n curatorschap is natuurlijk een beetje een egoïstische bedoening. Zo zitten er een aantal acts tussen die ik zelf al lang live aan het werk wil zien, maar ik denk niet dat het publiek daar per se rouwig om moet zijn (lacht)."

Ontdek de authenthieke bomba en plena rechtstreeks uit Puerto Rico. Worldmusic. 

Gabriel Rios: "Ik wilde kost wat kost muziek uit mijn thuisland Puerto Rico presenteren op TAZ. Vreemd genoeg had ik eerst een rumbaband in gedachten - een band die ik vroeger geregeld op zondag aan het werk hoorde in een club buiten de stad. Maar plots daagde het mij: rumba is natuurlijk Cubaans. En dus heb ik mij verdiept in de oorspronkelijke Puerto Ricaanse ritmes. Gewoon, door ter plaatse de platenwinkels in te duiken en cd`s te kopen... Zo heb ik deze band ontdekt: Atabal.

Zij spelen muziek die aansluit bij de tradities van mijn land, maar ze houden het speels en fris. Het is zeker geen folklore of zo. Het grappige was: toen ik in die platenwinkel vroeg hoe ik met die band in contact kon komen, bleek dat er op dat moment iemand van Atabal in de winkel was. Zo zie je maar: toeval bestaat niet."

Héctor `Atabal` Rodríguez: percussie.
Caymmi Rodríguez: zang, percussie.
Pedro Roque: timbales.
Orlando Laureano: cuatro/tiple puertorriqueno.
Iván González: bas.
Luis González: zang, percussie.
Raul Rosario: congas, percussie.
Samuel Rivas: zang.
José Colon: trompet.
José R. Jiménez: Sax, fluit