ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Sparta 2010

Laureaat Stad Oostende/Limelight Prijs TaZ#2002

2002
Theater - Jong theater
Post-T

Sparta 2010 is de titel van een voorstelling getekend door Joost Vandecasteele, student aan het Rits in Brussel. Hij schreef en speelt een tekst die vertrekt ‘vanuit een diepe woede in zijn onderbuik’. Vandecasteele wil met Sparta tegen Het Systeem schoppen: het systeem van de politiek, van de geschiedenis en, vooral, van de economie. Geen evidente ambitie quoi, maar Vandecasteele noemt zijn poging dan ook bij voorbaat utopisch. In zijn, naar verluidt overigens humoristische, monoloog schetst hij de stad Sparta, een stad die economisch gezien de wind in de zeilen heeft. Tot het mis gaat en één persoon een oplossing moet verzinnen.

`Geen verrassingen op Jong Theater aanvankelijk, tot we terechtkwamen in de originele assertiviteitstraining Sparta 2010 van Rits-student Joost Vandecasteele. Zijn onemanshow begint met een hoog gehalte van Publikumsbeschimpfung in de geest van de voorstelling First Night van het Brits collectief Forced Entertainment: de toeschouwers worden met de vinger gewezen en krijgen hun ziektes, echtscheidingen en financiële problemen naar het hoofd geslingerd. Net voor een déjà-vugevoel intreedt, neemt Sparta 2010 evenwel een bocht en profileert Vandecasteele zich als een combinatie van een demagogische goeroe en een vlotte crisimanager die `geld maakt gelukkig` predikt. Tegelijkertijd neemt hij het publiek bij de hand in zijn profetische beschouwingen over de stad Sparta, die in het jaar 2010 ten onder zal gaan aan de oorlog tussen twee zwerverslegers. Als een doorgewinterde stand-upcomedian raast Vandecasteele zich met veel branie naar een opzwepende climax.` (De Morgen, 31/07/2002)

Tekst en spel: Joost Vandecasteele
Dramaturgie: Geert Ooms
RITS Brussel

Laureaat  Stad Oostende / Limelightprijs TAZ#2002 (10.000 euro)


De investeringsenveloppes - sinds vorig jaar respectievelijk de Stad Oostende / STUK-prijs en de Stad Oostende / Limelight-prijs genaamd - staan voor investeringen door de badstad en de genoemde kunstencentra om jonge, talentvolle theatermakers onder de arm te nemen en hen de kans te geven hun werk in rustige omstandigheden te ontplooien.

‘In beide voorstellingen (Sparta 2010 en Endless Medication, gemaakt als eindwerk aan het Brusselse RITS, staan makers met een sterke persoonlijkheid op de scène die compromisloos en gedreven een aparte logica ontwikkelen. Boulogne en Depauw vormen een sterk team dat het publiek moeiteloos meezuigt in zijn ongebreidelde - vrouwelijke - fantasie. Vandecasteele formuleert een overtuigend statement dat getuigt van een groot politiek, economisch en sociaal bewustzijn.‘ 

 

Website Joost Vandecasteele
meer over SPARTA 2010