ErTAZeens | 20 JAAR TAZ

Uitgelezen, De Vijfde Dag

2014 Uitgelezen aan Zee, Barraca do Frango, Radio Candip
Literatuur
cc De Grote Post

UITGELEZEN AAN ZEE 
Uitgelezen is het live boekenprogramma van Vooruit en De Morgen. Bekende Vlamingen uiten hun literaire voorkeuren. Het vaste panel bestaat uit Fien Sabbe, Jos Geysels en Anna Luyten. Ze ontvangen elke dag speciale gasten en houden twee boeken tegen het licht. Daarnaast krijgen schrijvers en muzikanten de kans het lezerspubliek recht in de ogen te kijken. 

Speciale gasten:

Mieke Dobbels: actrice (zie ook Angelena en White Rabbit).
Peter Terrin: auteur van o.a. Post Mortem.
Signalement Jos Geysels: Philipp Meyer, De Zoon
Erik Vlaminck: column 
Barraca do Frango & Radio Candip: muzikaal slot

Gajto Gazdanov (1903 - 1971) is een Russische auteur die momenteel wereldwijd wordt herontdekt. Hij werd in zijn tijd vaak vergeleken met die andere bekende Russische migrant, Vladimir Nabokov. Beiden waren dé beloftevolle auteurs van een nieuwe generatie. Enkele van de negen romans van Gazdanov werden ondertussen vertaald, waaronder Het fantoom van Alexander Wolf, geïnspireerd op zijn ervaringen in het Parijse verzet tijdens WO II. Pas in 1988 verschijnt de eerste publicatie van zijn werk in Rusland.

"Een meeslepende vertelling over schuld en boete, in de beste Russische traditie, vermengd met een vleugje Frans existentialisme." (De Standaard, over Het Fantoom)

Linn Ullmann, dochter van regisseur Ingmar Bergman en actrice Liv Ullmann en één van populairste schrijfsters in Noorwegen, ze is ook journaliste, columniste en literair recensente plaatst in haar vijfde roman Dierbaar een disfunctioneel gezin centraal.

In knap dooreengeweven verhaallijnen weet Ullmann op tergende wijze te tonen hoe haar personages door hun onmacht zichzelf dwarszitten. Dierbaar kruipt gaandeweg onder je huid en blijft je na lezing nog lang bezighouden.” (Volkskrant)